Kategorier
Viden

Tekstforfatning: Er det stadig relevant – eller har AI overtaget? 

Tekstforfatning er en vigtig del af kommunikationsbranchen. For det første, hjælper det virksomheder med at formidle budskaber klart og præcist. For det andet, når en tekst er godt skrevet, kan det øge en virksomheds synlighed og troværdighed. Men er tekstforfatning stadig relevant efter ChatGPTs og Bards indtog på verdensscenen? 

Er kunsten at skrive tekster gået af mode efter AI har gjort sit indtog? Kan vi nu bare prompte ChatGPT med sirlige og præcise prompts – og vupti, så er der en velskrevet, kreativ tekst til en reklame, hjemmeside, brochure, blog eller andre formater? Ja, vil nogle sige, mens andre vil sige nej. I virkeligheden lander vi nok et sted midt imellem. 

Det meste af foråret og sommeren har vi leget, øvet og undersøgt, hvordan vi kan bruge AI i vores daglige arbejde. Hvor får vi mest ud af det og på hvilken måde. Det er vi nok ikke alene om. Alle virksomheder vil gerne være på forkant med udviklingen – og ingen ønsker at sidde bagerst i bussen. Men betyder det så, at vi nu kan bruge AI til at skrive alt? Nej. Men vi bruger det på en måde, som giver mening for os f.eks. til research, idégenering til SoMe eller analyse af data – og vigtigst at alt: Som følger de kvalitetsstandarder, vi har her hos os. 

Quality content is king

I gamle dage talte vi om, at content is king! Nu hedder det nok nærmere: Quality content is king. Men hvad betyder det egentlig? Google har nogle helt klare retningslinjer for, hvad de anser for kvalitetsindhold. Det kan du læse mere om i deres Helpful Content Guide og især om E-E-A-T, som i virkeligheden trækker på mange af de samme principper som i journalistikken. 

En dygtig tekstforfatter kan tage et emne, uanset hvor komplekst det er, og gøre det letforståeligt for læseren. Det kan AI, som ChatGPT og Bard, sådan set også på nogle områder, hvis man ellers kan finde ud af prompte på den rigtige måde. Og derfor vil tekstforfatning fremadrettet formentlig være en kombination af human writer og AI. På den måde kan en tekstforfatter nemlig optimere sine arbejds-og skriveproces. 

Tekstforfatning: Er det stadig relevant med traditionel tekstforfatning i en AI-domineret verden?
Foto: Mojahid Mottakin

Det store spørgsmål er, hvordan Google tager imod kombinationen – og om det får en betydning for, hvordan en side ranker i search. Google har nemlig ændret deres retningslinje til ‘content created for people’ og har dermed udeladt ‘by people’, som ellers har været en hjørnesten i deres guidelines. På den måde åbner de også op for AI-genereret tekst. 

I dag har Google flere forskellige parametre ud over E-E-A-T, som skal opfyldes bl.a. Hvem, Hvordan og Hvorfor. Parametre, som du skal tænke over, når du laver content. Når man læser Googles Search’s guidance about AI-generated content, så er de anelse vag i deres formulering, om hvorvidt det vil have en betydning, at content er kreeret af AI eller er en kombination. De formulerer det således: 

“Using AI doesn’t give content any special gains. It’s just content. If it is useful, helpful, original, and satisfies aspects of E-E-A-T, it might do well in Search. If it doesn’t, it might not”.

Egentlig ligger Google mest vægt på, hvordan du har brugt AI og om det er relevant for læseren at vide, at du har brugt AI. Tænk over om læseren kan blive i tvivl om, hvorfor og hvordan du har produceret dit indhold. Og lav for Guds skyld ikke bare content for at manipulere search. 

Det leder os til en særlig gren inden for tekstforfatning: SEO tekstforfatning. SEO står for Search Engine Optimization eller på dansk: Søgemaskineoptimering. SEO tekstforfatning handler om at skrive tekster, der både appellerer til mennesker og søgemaskiner. Det er vigtigt for virksomheder, fordi det hjælper dem med at blive fundet på internettet. 

Men hvordan fungerer SEO tekstforfatning? Først og fremmest, er det vigtigt at forstå, hvad søgeord er? Søgeord er de ord eller sætninger, som folk typisk søger efter på internettet. Herefter, skal disse søgeord integreres naturligt i teksten, men teksten skal stadig være relevant og værdifuld for læseren. Det sikrer, at besøgende bliver på siden og læser det, du har at fortælle. Uanset om det er traditionel tekstforfatning eller SEO tekstforfatning, er tekstens kvalitet afgørende, som i virkelig: Afgørende! Her kan du læse mere om SEO optimering af hjemmeside.

Så hvor efterlader det os? Tekstforfatning er (selvfølgelig) stadig relevant – og det er ikke så afgørende om du bruger ren AI-genereret tekst, human written tekst eller en kombination af de to – SÅ længe du sørger for, at indholdet er relevant og er af høj kvalitet.

PS: Dette indlæg er tildels lavet ved hjælp af AI

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *