Kategorier
Viden

Sådan laver du en god vinkel til din tekst

Med den rette vinkel står historien og budskabet i din historie knivskarpt frem. Det er et af de bedste skriveredskaber, der gør det let at skrive en god og fængende tekst.

Hvad er en vinkel?

En historie kan fortælles på mange måder, men du kan sjældent få plads til alle dele af historien i en enkelt artikel. Når man vinkler, udvælger man en del af en historie, som man fokuserer på i sin tekst. Så kan man skære de andre dele fra, som ikke fører hen mod ens pointe.

Det er typisk journalister, som vinkler deres historier. Tit er historier så omfattende og omringet af sidehistorier, at man bliver nødt til at skære ind til benet af historien, der skal fortælles. Hvis der eksempelvis er sket en togulykke, kan du skrive historien på mange forskellige måder:

  • Sådan skete ulykken.
  • Sådan var det at sidde i togvognen.
  • Det gjorde chaufføren for at undgå ulykken.
  • Toge er aflyst resten af dagen efter ulykken.
  • Ministeren vil stramme regler for at undgå fremtidige ulykker.

Alle vinklerne er relevante i forhold til nyheden, men det bliver hurtigt rodet, hvis de alle sammen skal ind i den samme artikel.

Selvom det er et redskab, som stammer fra den journalistiske værktøjskasse, kan alle som skriver tekster gøre brug af vinkler. Både jobansøgninger eller pressemeddelelser får et mere tydeligt budskab med en god vinkel. På den måde sørger du får at fokusere på det mest relevante i din tekst.

Hvordan laver jeg en god vinkel?

En god tommelfingerregel er, at du skal kunne sætte sætningen “jeg vil gerne fortælle at” foran din vinkel. Det tvinger dig nemlig til at finde et skarpt budskab, som kan sætte retningen for din tekst.

Hvis din vinkel er: “Ny saks gør gaveindpakningen lettere”, har du allerede fået de første elementer i din tekst serveret, og du skal bare skrive, hvad det er for en saks, hvordan den gør gaveindpakning lettere, og hvad der tidligere var besværligt. Det ligner jo allerede en hel disposition.

Jo mere konkret din vinkel kan blive, jo lettere bliver det at skrive din tekst, og dine læsere forstår også dit budskab bedre.

Behøver alle tekster en vinkel?

Nej, der findes mange tekster, som fokuserer på mange forskellige budskaber. Men nogle af dem kunne godt blive bedre med en vinkel. Bare tænk på en vejrudsigt:

“Mest tørt og især i den nordlige del ret skyet. Temp. Mellem 8 og 12 grader. Vindstød af stormstyrke fra nordvest i de vestlige egne. I nat til dels klart vejr. Temp. ned mellem 2 og 4 grader og svag vind fra vest.”

Lagde du mærke til, at en ting virkelig skiller sig ud i denne vejrudsigt? Alle informationerne har fået lige meget vægt, så nyheden, om at der kommer storm i Vestdanmark, står ikke særligt tydeligt frem.

Den vinklet vejrudsigt vil i stedet fokusere på, at der kommer storm i Vestjylland, uden at tillægge så meget vægt på temperatur eller nedbør.

Er vinkel og overskrift det samme?

Både og. Den gode vinkel kan sagtens fungere som en overskrift. Men nogle gange vælger tekstforfattere dog at skrive lidt om på overskriften, så den holder noget af indholdet tilbage.

En vinkel som: “Hold køkkenet rent med disse 5 redskaber”, vil blive lidt lang, hvis du skulle skrive: “Hold køkkenet rent med et viskestykke, en karklud, opvaskemiddel, en opvaskebørste og en skuresvamp.

Gode og dårlige vinkler

Vi har samlet nogle eksempler på gode og dårlige vinkler fra danske nyhedssitet.

Gode vinkler:

“Fra i dag kan du komme gratis med færge til danske øer”
Den er præcis og konkret. Det er angivet, hvad der sker, og hvornår det sker fra.

“EM, Corona og rejselyst får sygeplejerskestrejke til at drukne i medierne”
Vinklen viser tydeligt et problem og peger også på årsagen til problemet.

Dårlige vinkler:

“Landsholdet holder pressemøde før rejsen til Baku”
Vinklen havde været skarpere, hvis den fokuserede på, hvad landsholdet faktisk sagde.

“Her er tallene, der får Sundhedsstyrelsen til at ændre holdning”
Man får ikke at vide, hvad det er for et tal, og hvad det er for en holdning, der er ændret. Derfor kan artiklen i princippet handle om hvad som helst.

Foto: Unsplash

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *