Kategorier
Viden

Nyhedstrekanten – Få styr på, hvordan du bruger den

Nyhedstrekanten hjælper dig med at strukturere din tekst, så du fortæller det vigtigste først. Det gør det meget lettere at læse din tekst.

Nyhedstrekanten er et redskab, som journalister bruger, når de skriver en nyhedsartikel. Metoden går ud på at fortælle det nyeste og vigtigste først. Først senere i teksten uddyber man detaljerne om det nye.

Princippet er, at du først skriver konklusionen. Hernæst følger et hierarki, hvor informationerne bliver mindre vigtige:

  • Konklusion
  • Uddybning og baggrund
  • Detaljering

Man skal kunne skære teksten nedefra. Det vil sige, at konklusionen stadig skal stå klart frem, hvis du begynder at slette teksten bagfra. Det er blot de mindst vigtige detaljeringer, som bliver skåret fra.

Hvad skal indgå i en nyhedstrekant?

I din tekst skal du kunne svare på de 7 H’er: Hvem, hvad, hvor, hvornår, hvorfor, hvordan og hvad så. Du skal svare på det i den rækkefølge. På den måde starter din tekst med at beskrive: Hvem, der har gjort hvad. Hernæst skriver du, hvor det er sket, og hvorfor det er sket. Til sidst skriver du, hvordan det er sket, og hvad så skal der ske?

Lad os tage et eksempel på en overskrift og manchet, der indeholder alle elementer

Lars Løkke (hvem) udskriver folketingsvalg (hvad) i Danmark (hvor) på Grundlovsdag (hvornår)

Statsministeren har meddelt Dronningen (hvordan), at danskerne skal til stemmeurnerne den 5. juni (hvad så).

Hvorfor bruger man nyhedstrekanten?

En tekst er meget lettere at læse, når det vigtigste står først. Så behøver læserne ikke at læse hele teksten, medmindre de vil have alle detaljerne og nuancerne med.

Det betyder, at du kan være sikker på, at du får leveret dit vigtigste budskab. Det er selvfølgelig altid dejligt, når folk læser hele din tekst, men det er ikke altid, at folk har tid til det. Derfor er det en god idé at starte med det absolut vigtigste først.

Hvem kan bruge nyhedstrekanten?

Alle som skriver tekster kan bruge nyhedstrekanten. Hvis du skal skrive et godt opslag på Facebook eller Instagram, er det en god idé at bruge samme princip, hvis du vil have folk til at fange dit budskab.

Hvor kan jeg ellers bruge nyhedstrekanten?

Nyhedstrekanten er god til at strukturere tekster, hvor du har et altoverskyggende budskab, du gerne vil fortælle. Men for mange kan det eksempelvis være en hjælp at bruge nyhedstrekantens principper, når man skal holde et oplæg.

Hvis man kun har tre minutter til at fortælle, er det en god idé at starte med sin konklusion, og så gå baglæns med ens argumenter for, hvorfor man er kommet frem til den konklusion. Ellers risikerer du, at du tiden løber fra dig, uden du når at sige det vigtigste.

Må man afvige fra nyhedstrekanten?

Ja, mange tekstforfattere undlader faktisk at gå direkte til pointen, men sætter først en beskrivende scene. Det kunne være: “Sedler, stemmeurner og stegt flæsk. Danmark skal til stemmeboksene, efter Lars Løkke Rasmussen i dag har udskrevet valg til Folketinget”.

Fordelen er, at du kan gøre teksten lidt mere levende, men det er en god idé at få tatoveret trekanten ind i dine fingerspidser, inden du begynder at eksperimentere med nyhedstrekanten.

Hvordan opstod nyhedstrekanten?

Man siger, at princippet opstod under den amerikanske borgerkrig. Her skulle beskeder overføres via telegraf, men linjen var ret usikker og den kunne let blive saboteret. Derfor handlede det om at sige, det vigtigste først, hvis nu forbindelsen skulle ryge. Lad os tage et eksempel:

“Generalen er død. Han blev ramt af skud i hjertet under kampen mod Den Vestlige Armé. Arméen omringede os klokken 7 i morges. Derfor nåede vi ikke at spise morgenmad.”

Den historie ville se helt anderledes ud, hvis den blev fortalt omvendt:

“Vi nåede ikke at spise morgenmad, for den Vestlige Armé omringede os klokken 7 i morges. Under kampen blev generalen ramt af skud i hjertet. Han er nu død.”

Foto: Unsplash

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *