Kategorier
Viden

Ny lovgivning om AI – sådan påvirker det dig 

Der er ingen tvivl om, at kunstig intelligens blev et af 2023’s helt store buzzwords, takket være ChatGPT. Mange i marketingbranchen har derfor valgt at omfavne den nye magtfulde teknologi. Men det betyder samtidig, at vi skal forholde os til lovgivning på området. I dette blogindlæg vil vi gennemgå, hvad der er op og ned i de nye regler om AI.

EU’s nye forordning

Her i Europa er det den nye bindende ‘Artificial Intelligence Act’, som skal lægge grundstenen for, hvordan vi i praksis kan forholde os til AI. EU har nemlig taget et stort skridt for at regulere AI, da den stigende brug af teknologien har fået flere til at hæve øjenbrynene. De nye EU-regler betyder, at der stilles krav til regeringer, som gerne vil udnytte den nye teknologi – men uden at sprede misinformation og undgå krænkelse af ophavsret.

Den nye EU-forordning indebærer blandt andet, at virksomheder skal foretage en risikovurdering af deres AI-systemer. Derudover er der nye regler omkring datasikkerheden og beskyttelsen af privatlivet. 

Nu hvor EU har fastsat en række fælles regler for brugen af AI, vil flere virksomheder kunne bruge kunstig intelligens i praksis.

Sådan påvirker det din virksomhed

Den nye EU-forordning vil gøre forskellige aktører ansvarlige, og det indebærer også AI-modeller, som bruges i marketing. Fordi forordningen tager udgangspunkt i en risikobaseret tilgang, vil der være fokus på at regulere brugen af AI og ikke teknologien. Det betyder i praksis, at jo mere risikabel en AI-app er, jo strammere er reglerne også. 

Det vil sige, at hvis du bruger mindre risikofyldte teknologier som algoritmer, der foreslår indhold, vil der være knap så strenge regler. I marketingbranchen vil chatbots og AI, som genererer billeder eller videoer, blive anset som lav risiko-systemer. Alligevel er det vigtigt for din virksomhed at forstå, hvordan chatbots og målrettede reklamer fungerer. For når det gælder AI-modeller som ChatGPT, er det vigtigt, at de bliver designet, så man undgår at generere ulovligt indhold. 

Derudover skal du være opmærksom på, hvad der er ulovligt under EU-forordningen. Det er blandt andet ulovligt at bruge metoder, som manipulerer brugeradfærd. Det kan for eksempel være at poste falske anmeldelser fra falske brugere. 

Gode råd til din virksomhed

Hvis du har tænkt dig at bruge AI-systemer i din virksomhed, kan disse trin hjælpe dig på vej:

  • Bliv bekendt med EU-forordningen
  • Find ud af, om de anvendte AI-systemer er høj eller lav risiko 
  • Overvej at søg juridisk hjælp, hvis du er i tvivl 

Du kan ende med at bøde økonomisk, hvis du ikke lever op til reglerne i EU-forordningen. Derfor er det altid en god idé at holde øje med, om det AI-værktøj, du anvender, lever op til EU’s standarder. 

Kilder:
https://www.reuters.com/technology/what-are-eus-landmark-ai-rules-2023-12-06/
https://www.dnv.com/insights/eu-artificial-intelligence-act.html
https://www.upperscore.be/what-marketers-should-know-about-the-european-ai-act/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *