Kategorier
Viden

Hvordan kan whitepapers styrke din marketingstrategi?

Måske ved du endnu ikke hvad et whitepaper er, men frygt ej – vi er her for at hjælpe dig. Det er ikke noget, vi hører så meget om i dag, men i virkeligheden ligger der en kæmpemæssig værdi i dette hvide stykke papir. Det er et bredt marketingværktøj, der kan tjene mange forskellige formål, og det er en helt unik mulighed for at udbrede viden omkring en virksomhed.

Det kan måske være svært at forholde sig til, hvordan whitepapers kan bidrage, når vi snakker marketing. Men marketing er jo netop bygget op omkring positionering på et givent marked, og når det kommer til at skille sig ud fra konkurrenterne, så er whitepapers en genial genvej.

Det kan lyde som en simpel opgave for mange, men i virkeligheden kræver det en hel del strategisk viden og baggrund for at kunne målrette og formidle det på bedst vis.

Vi vil her forsøge at tage dig igennem whitepaperets mange muligheder og fordele – så hvis du selv går og overvejer at kaste dig ud i det, så læs med her!

Og hvis du stadig synes, at opgaven virker uoverskuelig, når du er færdig med at læse, så tøv ikke med at hive fat i os for et tilbud på et whitepaper til din virksomhed.

Hvad er et whitepaper?

Begrebet whitepaper blev oprindeligt brugt omkring rapporter, der blev udgivet af regeringen. Begrebet og brugen af dette er i dag blevet opsnappet af erhvervsfolk og folk i markedsføringsbranchen, da det rent faktisk fungerer rigtig godt, når det handler om at fange nye leads.

Når man læser et whitepaper, så skal det først og fremmest være informerende. Det skal bidrage med ny viden indenfor en branche eller et produkt, men derudover skal det også have en lettere skjult hensigt om at sælge en ydelse. Dette er især vigtigt at huske på, når man selv sidder og skal udforme et whitepaper, da en virksomheds viden jo ikke er gratis. Det skal gerne ende ud i et køb eller en ændring af modtagerens holdning, som så måske senere hen kan resultere i et køb.

Et whitepaper er i sin grundform et dokument eller en rapport, der har til formål at overbevise en modtager. Det går i dybden med et emne, der tjener virksomheden, og det er en virkelig god måde at få udbredt dybdegående viden omkring et emne. De kan også bruges som en form for promovering af et produkt fx, eller til at promovere nye tiltag i virksomheden.

Det gælder altså om at fremhæve de nye positive ting omkring jeres nye produkt, koncept eller lignende, og sørge for at få det ud til et publikum i den rigtige målgruppe.

Samtidig kan det også bruges internt, nærmest som en guide eller vejledning til medarbejderne. Det kan være i forhold til procedurer, processer eller lignende, som kan kræve en lidt mere udførlig forklaring. På denne måde kan der også spares tid på oplæring, ved at nye medarbejdere får tid til selv at gennemgå disse.

Men når vi taler markedsføring, så bliver whitepapers udarbejdet til eksternt brug i forbindelse med salg og leads.

Et whitepaper er bygget op omkring tre faser:  

  • Research, research og endnu mere research
  • Formulering af skarpt indhold
  • Planlagt eksekvering og annoncering

Et whitepaper er ikke noget, der skrives på en dag, det kan tage måneder at udfærdige et dokument med de helt rigtige informationer i den helt rigtige tone. Hvis du derimod leder efter en måde at få information ud til din målgruppe hurtigt, så kan en ting som blogindlæg og e-bøger være nemmere at give sig i kast med. Et whitepaper har mere form som en rapport og er derfor ikke noget, der kan skrives af praktikanten på kontoret.

Hvordan skriver man et whitepaper?

Som nævnt tidligere, så er det ikke en let opgave at give sig i kast med. Det kan være, at du får behov for professionel hjælp til dette, men hvis du selv vil give det et skud, så er der her et par retningslinjer du skal følge:

  • Et godt whitepaper er mellem 10-50 sider langt
  • Brug gerne illustrationer, grafer osv. til at understøtte dine pointer
  • Byg det op som en rapport: forside, præsentation af en problemstilling, en løsning og kom her med eksempler på virksomheder der har haft succes med netop denne løsning
  • Hold en seriøs og professionel tone hele vejen igennem
  • Brug eventuelt lidt af budgettet på at få en dygtig grafiker til at udforme billeder og layout for dig
  • Opsæt det hele i PDF-format så det er klar til dine læsere

Et eksempel på brugen af whitepapers

Vi vil nu prøve at komme med et helt konkret eksempel på, hvordan et vellykket whitepaper kan føre til direkte salg og leads i din virksomhed.

Lad os antage, at du ejer en virksomhed, der specialiserer sig i rengøring og vedligehold af svømmebassiner og produkter hertil. Du får et firma til at skrive et skarpt og oplysende whitepaper til potentielle nye kunder – heri fortæller I om alle de tekniske specifikationer, der er omkring vedligehold, rensning osv. Det vil sikkert virke fuldstændig uoverskueligt for den lille svømmebassinejer eller den lille lokale svømmehal, og de vil derfor bede om jeres hjælp. De arrangerer måske en serviceaftale med jer, eller laver en aftale med jer om at bruge jeres produkter hertil.

På denne måde har jeres whitepaper ført direkte til en ny kunde, og samtidig har I været med til at uddanne og oplyse kunden omkring et emne, der er relevant for dem og deres virksomhed.

Hvordan bruges whitepapers i marketing?

Det foregår tit på den måde, at et whitepaper kan downloades ved tilmelding til et nyhedsbrev fx. På denne måde er det også en rigtig god måde at få nye leads ind på, da folk så automatisk vil modtage informationer omkring virksomheden via email. Nogle gange kræver det flere informationer end blot en email, og på denne måde kan I også lære jeres målgruppe bedre at kender. Det er altså indirekte information om et emne i bytte for retten til at sende tilbud osv. ud til potentielle kunder.

Det giver dig mulighed for at positionere dig som virksomhed på et marked, gøre opmærksom på dig selv overfor målgruppen, og det kan give dig en anerkendelse på et specifikt område – hvis du altså har styr på dine tre faser – research, udformning og promovering. Du får derved også optimeret dit salg og metoder, alt sammen ud fra en enkelt rapport.

Det giver dig en relation til dine potentielle kunder, det skaber troværdighed – og folk, der går ind og downloader dit whitepaper, er højst sandsynligt allerede solgt på dette tidspunkt. Hvis vi stoler nok på den viden, der findes i et whitepaper, så er det mere sandsynligt, at der foretages et køb.

Hvis du er rigtig heldig, så vil folk interagere med dit indhold, dele det og pushe nye kunder i din retning – men dette kan kun lade sig gøre, hvis du rammet plet på både indhold og form.

Så hvis du vil vinde din målgruppes gunst, og ikke mindst markedet, så er det altså tilbage til skolebænken for en stund – og ellers står vi klar med råd og vejledning.

Foto: Unsplash

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *