Et levende sprog får en til at glemme, at man læser. Det får teksten til at træde ud i virkeligheden med et budskab, det fanger læseren. Det gælder uanset, om du skriver en salgsmail, et blogindlæg eller en roman. Man kan sige, at et levende sprog både fanger læseren og sørger for at få overleveret det skrevnes indhold.
Et levende sprog er vigtigt, uanset hvilken type tekst du sidder med. Når du skriver til en læser, ønsker du at informere og/eller inspirere dem. Derfor er det vigtigt for alle tekstforfattere at arbejde med at skabe et levende sprog, der fanger og fastholder læserens opmærksomhed.
Her får du nogle tips til, hvordan du skaber en tekst, der fanger læseren med et levende og kreativt sprog.
Skriv aktivt
Det levende sprog er hovedsageligt aktivt. Sproget bliver aktivt, når du bruger den aktive form af verber og skriver i nutid. På den måde er læseren med i handlingen, mens den udspiller sig. En aktiv tekst skaber altså en aktiv læser. Et eksempel kunne være at skrive ”Manden cykler på arbejde hver dag” fremfor ”Manden tog sin cykel på arbejde hver dag”.
Vær kortfattet og koncis
At sproget er levende, betyder ikke, at det er langt og kringlet – oftest tværtimod. Der er intet vigtigere for et levende sprog, end at det er flydende for læseren. En af de vigtigste faktorer for et levende sprog er nemlig læsevenlighed.
Skriv derfor gerne korte sætninger. Punktummet er på alle måder din bedste ven. Forsøg at placere grundleddet forrest i sætningen. Når du bygger dine sætninger op på denne måde, øger det læsevenligheden markant.
Tjek din tekst:
- Er din tekst kortfattet og koncis?
- Kan du sætte flere punktummer?
- Er der f.eks. for mange indskudte sætninger?
- Bruger du unødvendige tillægsord?
- Er grundleddet forrest i hovedparten af dine sætninger?
- F.eks. ”Hun bor i en lejlighed i København” fremfor ”I en lejlighed i København bor hun”
- F.eks. ”Hun bor i en lejlighed i København” fremfor ”I en lejlighed i København bor hun”
- Har du læst grundig korrektur, så sætningerne fremstår letforståelige?
Fokusér på historiefortælling
Historiefortælling er et kerneelement i al levende skrift. Mennesker elsker en god historie. Uanset om de læser om et kommende arrangement eller er på udkig efter et par gode grillhandsker, så vil de gerne føres ind i en fortælling.
Uanset hvad du skriver om, så er en stor del af den opfattelse læseren har, afgjort af hvordan du fortæller historien om dit produkt, firma, et arrangement eller noget helt fjerde. Tænk derfor på, hvordan du bedst muligt kan få en fortælling frem. Læg eksempelvis ud med en sætning som ”Disse grillhandsker er uundværlige på den solrig grillaften med vennerne.”
Skab billeder for læseren
Et levende sprog er kreativt og legende. Det er vigtigt, at du som tekstforfatter lader kreativiteten få plads. En af de vigtigste ting, man kan gøre, er at forsøge at skabe autentiske billeder. Når du skaber sproglige billeder, så får du teksten til at vokse i læserens sind.
Skal du f.eks. sælge et par grillhandsker, så kan du med fordel beskrive det bløde for i handsken, lyden af den lune sommerbrise, duften af kødets karamelliserede skorpe over de brændte kul og smagen af en læskende dansk øl. Billeder som disse vil skabe en scene i læseren, så de vil forbinde dine grillhandsker med noget, de kender, som er dejligt.
Skriv til sanserne
Et levende sprog er fyldt med sanser! Det er en gylden regel at have in mente, når man gerne vil skrive levende. Mennesker opfatter og skaber en verden ved brug af deres sanser. Det kan man i høj grad bruge i sproget. Forsøg at lege med sanserne og undersøg hvilke sanser, det kunne give mening at aktivere i din tekst. Undgå at skrive ”Solen skinner”. Skriv i stedet ”Hun kan mærke solens varme på sin bare hud”.
Leg med ordene gennem ordspil
Det er ofte en god idé at bruge humor i sit sprog. Humor luner, og det er et greb, der får læseren til at føle sig forbundet med det skrevne. Det skaber ofte en let og rummelig stemning i sproget. Derfor er det en god måde at bringe sympati frem i læseren. En god måde at bringe humor ind i sproget, er ved at brug ordspil. Her spiller du på ordenes tvetydighed, lyd eller sammensætning af ord og skaber en sjov, finurlig eller interessant sætning.
Du kan også bruge ordsprog, hvis det giver mening for teksten. Det er dog vigtigt, at man ikke fylder sin tekst med ordsprog. Den vil kun forvirre læseren og gøre teksten kedelig og generisk. Brug et ordsprog som en måde at understrege en pointe og hold det omgivende sprog nutidigt og friskt. Man bør kun bruge et ordsprog, når det fremelsker en betydning, ellers er det bedre at udelade dem.
Undgå floskler og klicheer
Der er intet, der kan ødelægge en tekst som floskler og klicheer. En floskel er et kendt udtryk, som er blevet for slidt. Da det er blevet brugt så meget, har det mistet sin reelle betydning og gennemslagskraft. Når man bruger en floskel, svarer det næsten til ikke at skrive noget. Vær i stedet konkret i dit udsagn og forsøg at konkretisere din pointe for læseren. Skriv f.eks. ”Vi bruger solidt svensk egetræ” fremfor ”Vi bruger altid gode materialer i høj kvalitet”.
Tjek din tekst og gør din tekst levende
- Skriv aktivt
- Vær kortfattet og koncis
- Fokusér på historiefortælling
- Skab billeder for læseren
- Skriv til sanserne
- Leg med ordene gennem ordspil
- Undgå floskler og klicheer