Kategorier
Viden

Ekspertise: Dét betyder det andet E i E-E-A-T

Ekspertise er ét af Googles kvalitetskriterier. Dit indhold bliver altså (blandt andet) vurderet på, hvorvidt det er baseret på ekspertviden. Som ekspert på dit område har du dermed bedre chancer for at blive nummer et i søgemaskinen.

E-E-A-T-modellen rummer i dag to E’er. Det første blev tilføjet til sidst, nemlig i december 2022, og står for Erfaring. Det andet står for Ekspertise. Som du skal blive klogere på, i dette blogindlæg, kan Erfaring nogle gange tælle som Ekspertise – men bestemt ikke altid, hvorfor det er enormt vigtigt at vide, hvornår dit indhold bør baseres på pure ekspertviden.

En hurtig opfriskning af E-E-A-T-modellen:

  • Erfaring
  • Ekspertise
  • Autoritet
  • Troværdighed

Ovenfor kan du se, hvad forkortelsen E-E-A-T-står for, nemlig Erfaring, Ekspertise, Autoritet og Troværdighed. Det er fire kriterier, som Google bruger for at vurdere, hvorvidt en online side er af høj kvalitet – og dermed om den fortjener at komme højt op i søgemaskinen. Derfor er det enormt vigtigt at forstå hvert enkelt kriterie, og hvordan du implementerer det i dit indhold.

Google belønner ekspertviden

Dit indhold har gode chancer for at nå toppen af Googles søgemaskine, hvis det bærer præg af ekspertise. Det vil sige, at det demonstrerer en ekspertviden om et specialiseret emne. Her giver det sjældent pote at foregive, at man er ekspert indenfor dit eller dat. Med ekspertviden menes der en dyb viden og en høj faglighed indenfor emnet.

Hvornår er Erfaring nok?

Før i tiden skelnede man mellem formel ekspertise og hverdagsekspertise. Det har imidlertid ændret sig med Googles tilføjelse af Erfaring som kriterie. I dag kan Erfaring nemlig ses som den såkaldte hverdagsekspertise, hvor Ekspertise betegner formel ekspertise.

Der er altså visse tilfælde, hvor online indhold godt kan være troværdigt, selvom det “kun” er baseret på personlig erfaring. Eksempelvis er produktanmeldelser- og tests af høj kvalitet baseret på erfaring – altså, at skribenten rent faktisk har prøvet produkterne.

I mange tilfælde vil erfaringsbaseret indhold også være nok, når det kommer til emner som parforhold, familie, mode, indretning, opskrifter, havearbejde og lignende. I Googles øjne er disse emner relativt uskadelige, fordi de ikke har en direkte påvirkning på brugernes sundhed eller økonomi.

Det forholder sig imidlertid anderledes med de såkaldte YMYL-emner (Your Money or Your Life), som der er langt strengere krav til, når det kommer til ekspertise.

YMYL-indhold kræver i særlig grad ekspertviden

Google stiller høje krav til kvaliteten af dit indhold, hvis det omhandler YMYL-emner – det vil sige emner, som kan have en skadelig påvirkning på brugerens sundhed, brugerens økonomi eller samfundets sundhed. Det kan fx være:

  • Lån eller pengespil (kan skade brugerens økonomi)
  • Medicin og kost (kan skade brugerens sundhed)
  • Valg og velfærd (kan skade samfundet)

Dén slags emner kræver et særligt højt niveau af ekspertviden, hvis Google skal vurdere siden som troværdig. Rådgiver eller vejleder du om disse emner, uden at have ekspertise indenfor feltet, kan det skade din placering i søgemaskinen markant. Derfor er det utrolig vigtigt at være opmærksom på.

6 tips til at skabe indhold baseret på ekspertviden:

  • Lav indhold om emner, hvor du har en specialiseret viden.
  • Arbejd på at blive ekspert – uddan dig eller skriv en bog om emnet.
  • Ansat medarbejdere/skribenter med ekspertviden.
  • Bed eksterne eksperter om at bidrage til din side.
  • Præsenter eksperter med dokumentation for deres viden, eksempelvis i form af certificeringer, kvalifikationer, awards og udmærkelser.
  • Lad os hjælpe dig med at skabe indhold baseret på E-E-A-T-kriterierne.

Foto: Unsplash

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *